Eurovision kakan

Eurovision Kaka

Eurovision Kaka

 

Rabarbergrotta med smak av chili, mynta, fläder & lakrits

ca 15 st medelstora kakor
Ugn 180°C, ca 20 min

3 dl vetemjöl
0,75 dl maizena
1 dl florsocker
1 tsk lakritspulver
1 tsk bakpulver
180 g smör, rumstempererat
Rabarbersylt smaksatt med mynta och chili, se recept nedan
Bullformar

Fläderkristyr:
1 dl florsocker
1 msk flädersaft, koncentrat

Valfri topping:
Chiliflakes
Krossad rålakrits

Sikta mjöl, maizena, florsocker och bakpulver i en bunke. Skär ner smöret i tärningar och knåda degen med händerna tills smöret blandat sig och den är slät (utan att inte arbeta degen för mycket). Dela degen i två delar och rulla ut till rullar, 4-5 cm tjocka, skär i 3-4 cm tjocka skivor (ca 30 g). Ställ ut bullformar på en plåt. Rulla varje degbit lite lätt till en boll, lägg ner i formen och tryck till lätt När alla formarna är fyllda, tryck ett hål med tummen för att skapa en grop till sylten. Fyll med rabarbersylt. Grädda cirka 20 minuter eller tills de fått fin gyllene färg. Ta ut och låt svalna på galler.

Blanda ingredienserna till fläderkristyren, lägg i spritspåse och spritsa valfritt mönster över kakan. Om du vill, strö över chili flakes och krossad rålakrits.

Rabarbersylt
Receptet ger en honungsstor burk sylt, vill du bara ha till kakorna, halvera råvarumängden.

500 g färsk rabarber, finskuren
0,5 dl vatten
3 dl syltsocker
1 tsk citronsyra
1/2 krm chiliflakes, alt 1/4 färsk chili
1 kruka äppelmynta

Koka upp samtliga ingredienser och låt sjuda i ca 20 min till tjockare konsistens.
Skumma av under tiden. Om du har gjort sylt för att även förvara, häll upp i rengjord glasburk och förslut väl.

Läs om Eurovision Song Contest 2013 Smakprofil här>>